Türklerin ve Yunanların mutfak dostluğu….

Yunan mutfağı ile bizim mutfağımızı benzer kılan birçok yemek olduğunu biliyor muydunuz?

İki yakasında bulunarak ortak kullandığımız Ege Denizi'nin yakın mesafesinden dolayı Türk ve Yunan mutfakları aynı genetik mirasa sahiptir, aynı tatlarla bezenmiştir.

Tabii bu konuda bol bol tartışmalar yok değil… İki ülke, ülke yemekleri konusunda pek çok başka konuda olduğu gibi anlaşamıyorlar. Ama yine de cacık, pilaki, dolma, börekle süslenen ortak denizimizden çıkan midye ve kalamar ile taçlanan ve ‘Tatlı yiyelim ve tatlı konuşalım’ Türk atasözünü esas alarak baklavayla sonlanan dostluk sofraları kuruluyor her iki ülkede…

İşte mutfak dostluğumuzdan örnekler:

Kalamar/Kalamarakia

Bu müthiş lezzet ortak denizimizin ürünü…İsmi ise oltayı Ege Denizinin hangi kıyısından attığına bağlı olarak değişiyor… Türkiye’de takılmışsa eğer ağlara adı kalamar…Eğer yunan bir balıkçının ağlarına düşerse kalamarakia…

Tzatziki/Cacık

İşte ortak bir lezzet daha…İki tarafın kullandığı malzemeler de aynı…Sadece yunanlılar süzme yoğurt ile yapıp ekmeğin üzerine de sürebiliyor. Ancak her iki ülkede de sofralardaki yeri mezeler listesinde….

Dolmadakia/yaprak Sarma

Tahmin ettiğiniz üzere 'dolmadakia' kelimesindeki 'dolma' bizim yaprak sarma da dediğimiz dolmadan geliyor. Dolmanın yanına gelen 'kia' kelimesi de küçük anlamına geliyor. Türklerdeki yaprak sarmanın komşuda bu ismi alması da sanırız bu yüzden…..

Fava / Fava

Bakla bitkisi her iki yakada da müthiş bir lezzet yaratmış…ama her iki yaka da da ismi aynı..hem komşumuz hem de biz bu müthiş lezzeti kullanırken soğan ve zeytinyağının tatlandırıcı etkisinden faydalanıyoruz…

Mydiya/midye

İşte Ege Denizinin iki komşuya da sunduğu eşsiz nimetlerden bir tanesi…Yunan dostlarımız feta peyniri ve domates eşliğinde sunarken Ege’nin  sunduğu bu eşsiz nimeti biz de ise tavası,ızgarası ve güveci ile süslüyor sofraları…

Moussakka/musakka

İki komşuda da isim benzerliği çok yapılış ve malzeme olarak en farklı olanlarından biridir musakka…Komşuda kat kat ve kuzu eti kullanılarak yapılan bu yemek meze ve ana yemek olarak sunuluyor.

Giouvetsi/Güveç

Güveç içinde et yemelerinin uzun sürede pişirildiği kaba verilen isimdir.Türk mutfağında bu pişirme yöntemi çok önemli bir yer tutar…Güvecin bu maharetinden komşu mutfağı da nasibini almıştır. Tabii sunumda bazı farklılıklar göstererek... Mesela komşumuz güveci daha çok peynir rendeleyerek servis eder…Baharat yerine de daha çok tarçın kullanır…Türkiye de ise baharat listesi biraz farklıdır.

Baklava

İşte geldik yemeğin sonuna …Artık tatlı yiyip tatlı konuşma zamanı…uzun süren bir tartışma sonucunda Birleşmiş Milletler’e konu olan bir tatlı var sırada…Baklava…Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun bir Suriye tatlısı olarak tescillediği bu lezzet yine de her iki yaka da sofraları süsleyerek dostluğumuzu pekiştiriyor.Yunanistanın yaptığı baklavalar bizim ev baklavası olarak yaptığımız türden…Malzeme olarak da en çok cevizli tercih ediliyor.

Halvas/Helva

Helva Balkanlardan Kuzey Afrika ülkelerine kadar pek çok yerde yapılan bir tatlı…Tabii bu geniş yelpazeden iki komşu da etkilenmiş...Tabii yine yöresel farklarla…Mesela Yunanistan bu güzel lezzeti hazırlarken daha çok badem ve üzüm kullanıyor…

Kourabiedes/kurabiye

Artık yemekler yendi…Sıra geldi bir lezzet buluşmasına....Kırk yıllık hatırlara vesile olan Türk Kahvesi ve yanında yunan kurabiyesi…Yunanlılar kurabiyeyi yaparken mastika ve vanilya gibi lezzetlendiricilerden yararlanıyorlar… Özellikle kavala kurabiyesi şöhreti yurtdışına çıkanlardan…İşte biz de yemeğimizi iki ülke dostluğunun kırk yıllık hatırı için Türk Kahvesi ve Kavala kurabiyesi ile noktalıyoruz..