Tenedos veya Bozcaada: "Türkiye'nin Mikonosu"- favori bir turizm merkezi haline gelen küçük Ege adası...Türk seçkinlerin cenneti...

Türkiye » Bozcaada

Bazen daha şeyden kopmak istersiniz. İşte, bu tür zamanlarda Ege’ye doğru uzanmak, mitolojilerin bir parçası olmak ve gün batımına karşı durmak harika hissettirir.  Adalar ve Ege demişken Çanakkale Boğazı’nın çıkışında konumlanan ve antik çağlardan beri varolan Bozcaada’ya doğru yol almaya ne dersiniz? Rüzgarı hissetmeyi, manzaranın karşısında büyülenmeyi ve ruhunuzun arınmasını istiyorsanız İstanbul’dan Bozcaada’ya doğru gidelim. Bozcaada, Turkiyenin en özel köşelerinden. Özellikle Marmara bölgesinde ve çevresinde yaşayanların yavaş yavaş aşina olmaya başladığı bu eşsiz durak, en keyifli kısa süreli tatil rotalarından biri. Çanakkale’ye bağlı bir ada ilçesi olan Bozcaada, huzur bulmak isteyen gezginlerin tercih ettiği güzide lokasyonlardan. Türkiye’nin 3. en büyük, Ege Denizi’nin ise Gökçeada’dan sonra 2. en büyük adası konumunda olan Bozcaada; deniz turizmi, bağcılık ve rüzgar santralleri ile ünlü. İnsanın ruhunu arındıran bir doğaya ve sakinliğe sahip olan Bozcaada, her mevsim farklı türde güzellikleri içerisinde barındırır. Hayat enerjinizi yükselten bu güzergaha ulaşabilmek için öncelikle Çanakkale’ye gitmelisiniz. Çanakkale’ye ulaşmak için farklı seçenekler mevcut. İlki Avrupa yakasından, Tekirdağ – Keşan – Gelibolu üzerinden buraya ulaşmak.  384 km uzunluğunda olan bu yolu özel aracınızla yaklaşık 6 saatte almanız mümkün. Bir diğer yol ise Anadolu yakasından. Gebze – Bursa – Bandırma üzerinden O-5 karayolunu kullanarak Çanakkale’ye ulaşabilirsiniz. Bu yolun uzunluğu ise 457 km ve özel aracınız ile bu mesafeyi 6.5 saatte alabilirsiniz. Çanakkale’ye ulaştıktan sonra ise Geyikli İskelesi ya da Çanakkale Limanı’ndan kalkan feribot seferleri ile Bozcaada’ya ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bozcaada tarihi geçmişi ve konumu sebebiyle görülmesi gereken birçok noktaya sahip. Bozcaada’da gezilecek en keyifli yer, elbette şirin bir kasaba havası yaratan nostaljik sokaklar. Zamanında kasabanın ortasından geçen dere, bölgeyi Türk ve Rum mahalleleri olarak ikiye ayırırmış; ama günümüzde böyle bir ayrım yok. Ancak bu sokaklarda dolaşırken mimari farklılıklardan ötürü hangi mahallede olduğunuzu anlayabilirsiniz. İç ve dış olmak üzere iki bölümden oluşan Bozcaada Kalesi, Bozcaada’ya feribotla yaklaşırken dahi dikkatinizi çeker. İçerisinde bir etnografya sergisinin bulunduğu kale, bir açık hava müzesi konumunda. Simge yapılarından biri olan kale,  tarihi yerleri arasında belki de en önemlilerinden birisidir. Çanakkale boğazının girişinde olmasına rağmen, günümüze kadar iyi korunmuş olan kale, bir anda sizi tarihin tozlu sayfalarına götürür.  Rum Ortodoks cemaatine ait olan Meryem Ana Kilisesi, adada ibadete açık olan tek kilise. Bu tarihi ve kutsal yapının ilk olarak Venedikliler zamanında yapıldığı düşünülüyor, ancak kilisenin girişinde 1869 yazıyor. Kilisenin avlusunda bulunan 4 katlı çan ve saat kulesi, adanın merkezindeki her yerden görülebiliyor. Bozcaada Müzesi, kültür meraklılarının mutlaka uğraması gereken bir nokta. Bozcaada Kaymakamlığı tarafından 2006 yılında açılan müzede 6000’den fazla obje sergileniyor. Buraya geldiğinizde Bozcaada’nın eşsiz tarihini daha yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz.

Bozcaada’nın en romantik köşesi, rüzgar güllerinin bulunduğu köşe. Rüzgar Güllerive Polente Feneri Türkiye’de seyredebileceğiniz en iyi gün batımı manzaralarından birine tanıklık edebilirsiniz. Rüzgar güllerinin sonunda ise 1861 yılında yapılmış ve 32 metre yüksekliğe sahip Polente Feneri bulunuyor. Ege’nin en doğal, en huzurlu yerlerinden biri olan Bozcaada’da denize girilecek birçok bakir ve güzel nokta bulunuyor. Adadaki deniz sezonu mayıs ortasında başlıyor ve ekim ortasına kadar sürüyor. Bozcaada’da denize girilebilecek koylar ve plajlar şu şekilde: Ayazma Plajı, Sulubahçe Koyu, Habbale Plajı, Akvaryum Koyu, Beylik Koyu, Çayır Koyu,Tuzburnu Koyu, Ova Koyu. Zaman geçirilecek yerler içinde belki de en güzellerinden biri plajlarında geçirilen güzel vakitlerdir. Alırsınız kitabınızı, yeşil ve mavi denizin mükemmel ahengiyle birleşmiş denize karşı keyif çatarsınız. Adanın denizi soğuktur ama adanın ve ada insanının sıcaklığı yeter de artar.

Adanın huzur veren renkli sokaklarında ada insanının stressiz ve mutlu hayatlar yaşadığını görmek, meyhanelerinde sonu gelmeyen sohbetlerin içinde bulunmak, eşsiz gün batımlarına şahit olmak belki de buraya gelmek için yeterli nedenler. Huzur veren ada yaşamı, eşsiz gün batımları, birbirinden güzel otel, konaklama seçenekleri, buradaki denizin bin bir tonu, ara sokakların çekiciliği, tarihi yerlerin baştan çıkarıcılığı… Bozcaada gezilecek yerler zenginliğinin verdiği bu hisler saymakla bitmez. Siz de ülkemizin bu şirin adasını yaşamak için ne olur kendinize fırsatlar yaratın.  Bozcaada'yı ziyaret edin ve mükemmel anılarla ayrılacağınız tatil yapmış olursun!