Patara Kum Tepeleri-Kaş-Antalya
Türkiye'nin Sahra'sı-akdeniz’in samimi sıcaklığı, güneşin ısıttığı masmavi bir deniz ve upuzun bir kumsal...
Türkiye » Antalya
Patara Kum Tepesi, Antalya iline bağlı Kaş ilçesi sınırlarında yer alan tarihi ve doğal bir oluşumdur. Antik Patara kenti yakınlarında bulunması nedeniyle hem tarihsel hem de coğrafi öneme sahip olan bölge, geniş kumsalları ve etkileyici kumul yapısıyla dikkat çeker. Eşsiz doğal güzellikleriyle bilinen tepeler, Akdeniz’in en uzun plajlarından biri olan Patara Plajı'nın bir parçasını oluşturur. Patara Kum Tepesi, rüzgar ve dalgaların doğal akışında sertleşerek oluşan beyaz lüle taşları ile kaplı, Türkiye'nin coğrafyasında hem tarihi hem de doğal güzelliği aynı alanda barındıran ender yerlerden biri, Antik Çağda ticaret merkezi olarak kullanılan Patara Antik Kent’inin büyüsünü paylaşıyor. Türkiye'de altın sarısı kumları ile çöl ambiyansını yaşayabileceğiniz doğal bir güzellik sunuyor. Pek çok Yeşilçam filmine ev sahipliği yapan Patara, günümüzde de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini üzerine çekmeye devam ediyor. Ayrıca Patara Plajı’nın Caretta Caretta'ların yumurtlama Alanı.
Patara Kum Tepesinde Yapılabilecek Aktiviteler
- 1-Kum Tepelerinde Safari Turları: Patara’nın nefesleri kesen kumlarında safari turu yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Üstelik bu turlar hem at hem de deveyle yapılabiliyor. Özellikle gün batımında yapılan bu safari turları unutulmaz anlara şahit olmanızı sağlıyor.
- 2-Kumlarda Muhteşem Gün Batımı: Her ne kadar Patara bir çöl olmasa da, sahip olduğu kum tepeleriyle bu hissiyatı ziyaretçilerine fazlasıyla veriyor. Kum tepelerinin üzerinde yavaş yavaş batan güneş, hafiften esen rüzgâr ve kararmaya yüz tutan gökyüzü, gün batımının yaydığı mutluluk duygusuna ortak oluyor. Patara Kum Tepesi gün batımına karşı kaldırılan kadehler, Patara'yı vazgeçilmez kılıyor.
- 3-Türkiye’nin En Uzun Plajı: Patara kum tepelerinin yakınında yer alan ve Türkiye’nin en güzel plajları arasında gösterilen Patara Plajı, aynı zamanda 12 kilometreyi bulan uzunluğuyla Türkiye’nin en uzun plajı ünvanına sahip. Bu plajı önemli kılan bir diğer özelliği ise plajın Caretta Caretta’lara ev sahipliği yapması. Patara Plajı, Caretta Caretta’ların yumurtlama alanı ve bu yüzden de sabah 08.00 ila akşam 19.00 saatleri dışında plaj ziyarete kapatılıyor. Böylece bu güzel hayvanların yaşam alanları da korunmuş oluyor. Plajda sadece bir işletme var ve işletme dışında bu plaja herhangi bir şemsiye, şezlong konulması yasak. Doğaya zarar verebilecek aktivitelere plaj ve çevresinde izin verilmiyor. Denizi dalgalı ve oldukça sığ olan Patara’da kızgın kumlardan sonra keyif yapabilirsiniz.
- 4-Patara Antik Kenti: Patara kum tepeleri ve Patara Plajı’nın bir diğer komşusu olan Patara Antik Kenti, Likya Birliği’nin Helenistik Dönem başkenti ve aynı zamanda en önemli şehirlerinden biri olma özelliğine sahip. Tarihi milattan önceki yıllara dayanan bu antik kent Fethiye ve Kalkan arasında, Xanthos Vadisi’nin güneybatı ucunda yer alıyor. Kazı çalışmaları hala devam eden antik kentte tiyatro, meclis binası, zafer takı, hamam gibi pek çok yapı yer alıyor. Buradaki meclis binası, dünyada ayakta kalan ilk meclis binası olarak biliniyor. Patara’nın aynı zamanda Noel Baba olarak bilinen Saint Nicolas’ın da doğduğu yer olduğu söyleniyor.
Antik Kent girişi için verdiğiniz ücret Patara Plajı için (Patara kum tepesi giriş ücreti 2024 için 350 TL) de geçerli oluyor. Ayrıca müze kartınız varsa hem antik kent hemde plaj için kullanabilirsiniz. Plajda şemsiye ve şezlong kiralamak isterseniz ikili şemsiye ve şezlong 100 TL’e kiralayabilirsiniz. Patara’ya kış mevsimi hariç her mevsim gidebilirsiniz. Nisan-Kasım ayları arasında su sıcaklığı denize girmeye müsait. Kum tepelerinde doya doya fotoğraf çekmek, Patara’nın dalgalı sularına kendinizi bırakmak ve bir yandan da antik kent sayesinde eski çağlara ışınlanmak, bu rotanın unutulmaz anılara gebe olduğunu hafızalarınıza kazıyacak!